ZSW си сътрудничи с Холандия за литиеви батерии

ZSW иска да разработи ефективни литиево-йонни батерии заедно с холандския институт TNO. Потенциален клиент е европейската автомобилна индустрия.

ZSW работи съвместно с холандския институт TNO в Айндховен за съхранение на литий. Това съобщиха от Центъра за изследване на слънчевата енергия и водорода Баден-Вюртемберг (ZSW). В бъдеще партньорите искат съвместно да разработват литиево-йонни батерии за европейската автомобилна индустрия. Целта на новия изследователски проект е да подобри производителността на батерията. Това трябва да стане чрез стабилизиране на интерфейсите в литиево-йонната батерия с помощта на отлагане на атомен слой (ALD).

Центърът на TNO в Айндховен има повече от 15 години опит с ADL технологията и има тесни връзки с производителите на устройства в региона на Северен Брабант. ZSW, от своя страна, допринася със своя опит в областта на изследването на материалите и интегрирането в електроди и клетки за литиевата система за съхранение. В допълнение, тя е силно интегрирана в индустриалната верига на стойността на германската автомобилна индустрия. Съществува и сътрудничество с Природонаучния и медицински институт към университета в Тюбинген за подробно характеризиране на материала.

Проектът първоначално ще се фокусира върху подобряването на съществуващите литиево-йонни батерии, тъй като тази технология все още предлага голям потенциал за подобрение, съчетан с кратки времена за интеграция. Батерии от следващо поколение, като натриево-йонни батерии, които в момента са обект на интензивен дебат, ще бъдат добавени във втора фаза.

Проектът, който ще продължи до края на февруари 2025 г., е замислен като първата стъпка в дългосрочно сътрудничество между двата изследователски и развойни центъра. Съдържанието е създаването на трансгранична мрежа за батерии, в която и двете институции включват партньори от цялата верига на стойността на производството на батерии в холандската провинция Северен Брабант и Германия. Тази мрежа ще помогне за подобряване на икономическата активност и възможностите за работа в двата региона. Провинция Норд-Брабант финансира холандските дейности с 2,1 милиона евро, докато ZSW и NMI получават финансиране от Министерството на икономиката на Баден-Вюртемберг в размер на 1,3 милиона евро.

ИзточникZSW
0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови