Търгът за PV за открити пространства през март явно е превишен

Никога досега не са били получавани толкова много оферти в търг за фотоволтаици, както на 1 март 2023 г. Федералната мрежова агенция присъди оферти на обща стойност 2 GW от силно надхвърления търг на средна стойност от 7 цента на kWh.

Търгът за наземни фотоволтаични системи на 1 март 2023 г. беше силно надписан. Това съобщиха от Федералната мрежова агенция. В допълнение към фотоволтаичните системи, монтирани на земята, това включва и слънчеви системи върху, върху или в структурни системи, които не са нито сгради, нито шумови бариери (слънчеви системи в първия сегмент).

„За първи път от юни 2022 г. количеството на получените оферти значително надхвърли сумата, обявена за търг. Никога досега не са били подавани толкова много оферти в такъв търг от Федералната мрежова агенция. Сега е важно да поддържаме това високо ниво на офертите, за да продължим с необходимото разширяване в дългосрочен план“, казва Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция.

Никога толкова много оферти за PV
При заявено количество от 1950 MW са постъпили 347 заявки с обем 2869 MW. Това беше датата на наддаване с най-голям брой оферти досега. От тях са приети 245 заявки с обем 1952 MW.

От регионална гледна точка, далеч най-големият възложен обем са офертите с местоположения в Бавария (845 MW, 119 награди), следвани от Бранденбург (223 MW, 17 награди) и Рейнланд-Пфалц (163 MW, 18 награди).

Разпределени по категории, повечето проекти са получили награда за обработваема земя или пасища, общо 86 награди с 851 MW. Категорията с втория най-голям общ обем на офертите – наклони на магистрали или железопътни линии – представлява 91 оферти със 755 MW.

Федералната мрежова агенция повиши максималната стойност за този търгов сегмент до 7,37 ct/kWh преди крайния срок за оферти. Стойностите на надценката, определени в процедурата по офертна цена, са между 5,29 ct/kWh и 7,30 ct/kWh. Средната претеглена спрямо обема стойност на наградата в този кръг е 7,03 ct/kWh и по този начин доста под максималната стойност.

25 оферти трябваше да бъдат отстранени от процедурата поради формални грешки. Поради големия брой подадени оферти, тази стойност не е над средната и е под 10 процента.

Информация за по-нататъшните процедурни стъпки за търга за соларни системи в първия сегмент за крайния срок за оферти 1 март 2023 г. е публикувана на уебсайта на Федералната мрежова агенция на адрес www.bundesnetzagentur.de/solarausschriften23-1.

0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови