Слънчеви клетки от принтера: изследователски проект за фотоволтаична енергия с множество ползи

Платформата за иновации Solar TAP разработва иновативни решения за фотоволтаични приложения. Целта е да се направят площи, които вече се използват в селското стопанство, строителния сектор и транспорта, използваеми за разширяване на слънчевата енергия със слънчеви клетки от принтера.

До 2040 г. федералното правителство иска да изгради около 330 гигавата фотоволтаици в Германия. Теоретично това дори би било възможно без изграждането на мащабни соларни паркове. Благодарение на гъвкави и ефективни фотоволтаични системи, които използват земя в селското стопанство или в строителния сектор за генериране на допълнително електричество от слънцето. Потенциалът за такава фотоволтаична система с множество ползи е голям: земеделските площи само в Германия предлагат техническата възможност да допринесат десет пъти по-голяма мощност, до 3 теравата, за производството на електроенергия. Слънчевите клетки, интегрирани в съществуващите фасади, биха могли да генерират до 1 терават слънчева енергия – например за захранване на електрически автомобили с децентрализирана и мобилна енергия в бъдеще. Но досега само по-малко от 0,1 процента от фасадните повърхности се използват за фотоволтаични.

Multi-Benefit-PV: Фотоволтаични модули с множество приложения
Фотоволтаиците изискват пространство за производство на електричество. Освен това фотоволтаиците могат не „само“ да генерират зелена енергия, но и да предлагат други предимства в определени приложения и по този начин да генерират многократна полза (на английски „Multi-Benefit“) за съответното приложение. Слънчевите клетки, базирани на отпечатани иновативни фотоволтаични технологии, са особено подходящи за тази „фотоволтаична енергия с множество ползи“. Те са лесни за оформяне, леки и гъвкави и можете свободно да ги персонализирате по отношение на цвят и прозрачност. Клетките могат да бъдат приложени към материали като пластмаса, стъкло или метал, което им придава допълнителна функционалност. Това създава нов потенциал за разширяване на фотоволтаичната енергия в селското стопанство или в строителния сектор, например. Но нови възможности могат да се открият и в транспортния сектор. Това означава, че слънчевата енергия може да се използва на много места и може да бъде интегрирана в съществуващи структури.

Бърза и гъвкава слънчева енергия от принтера
В наскоро пуснатата платформа за иновации Solar TAP (платформа за ускоряване на слънчеви технологии за нововъзникващи фотоволтаици), изследователите искат да работят с индустриални партньори, за да разработят технологиите за тези нови фотоволтаични приложения с множество ползи. Изследователският център Юлих, Хелмхолц център Берлин и Технологичният институт Карлсруе искат да направят резултатите достъпни за индустрията, обществото и крайните потребители бързо и лесно чрез платформата.

За да можем бързо да разработим тези нови фотоволтаични решения, готови за пазара, Solar TAP е отворена оферта за индустрията: трансфер на технологии в силна мрежа от компании като доставчици на материали, производители на устройства, производители и потребители, които са активни в областта на мулти-ползите искат да установят PV. Съвместната пътна карта формира рамката за обмен между науката и индустрията и има за цел да гарантира, че разработките действително са свързани. Работата в мрежа е придружена от реални лаборатории, в които тези нови технологии не само се разработват, но и се демонстрират.

ИзточникFZ Jülich
0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови