Слънце и вятър вместо кафяви въглища в Гарцвайлер

В Jüchen в района на Рейн вятърът и фотоволтаиците ще бъдат използвани в бъдеще върху рекултивирани площи. Освен агрофотоволтаици, ще се изграждат и слънчеви шумозащитни стени по магистралите.

Асоциацията за наследяване на земя Garzweiler получи финансова подкрепа от около два милиона евро от федералните и щатските правителства за превръщането на минната зона Рейн в обекта Jüchen в пейзаж с възобновяема енергия от слънце и вятър. Става дума за проекта „Innovation Park Renewable Energies Jüchen“, който асоциацията изпълнява с TH Cologne и Wuppertal Institute. Това е един от различните проекти за насърчаване на структурната промяна в зоната за добив на лигнитни въглища в Северен Рейн-Вестфалия.

Основната идея на иновационния парк е да развие новосъздадения ландшафт в откритата мина Garzweiler за възобновяема енергия в хармония с други приложения. В една интегрирана система енергията трябва да се генерира, съхранява и използва директно на място – и в голям мащаб. Тук трябва да се използват иновативни технологични концепции. Това ще се случи в райони в ландшафта за открит добив Garzweiler южно от федералната магистрала (BAB) 46 и на изток и запад от BAB 44n. Тези площи или вече са рекултивирани, или са в процес на рекултивация.

Агрофотоволтаици и слънчева магистрала
Проектът се състои и от пет подпроекта. Планираният „енергиен пейзаж“ на юг от Jüchen има за цел да комбинира производството на енергия от вятърна енергия и слънчева енергия в хибридни електроцентрали с използване на земеделска земя и опазване на природата. Участието на местното селско стопанство е от особено значение за внедряването на агрофотоволтаици.

Друг подпроект е т. нар. слънчева магистрала. Стените за защита от слънчев шум и вятър ще бъдат използвани по протежение на BAB 46 близо до Jüchen и BAB 44n за производство на слънчева енергия.

„Проектът е насочен към бъдещето не само от техническа гледна точка, но преди всичко по отношение на проектирането на концепцията за участие.“ Това каза Манфред Фишедик, президент и научен директор на института Вупертал. Защото „съответните групи участници на място“ трябва да помогнат за изпълнението на планираните подпроекти. Друг крайъгълен камък е проактивното участие на партньори и институции от цялата минна област Рейн. То трябва да допринесе за отлична работа в мрежа и по този начин също и за видимостта на проекта и да направи структурната промяна конкретно осезаема.

0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови