Понижаване на цените!

0
113
fotovoltaichna centrala na pokriv. montaj na fotovoltaici
Безплатна констултация за Монтаж на Фотоволтаици, Фотоволтаик за лично ползване, Фотоволтаична Централа до 30 киловата

От началото на годината цените на фотоволтаичните модули паднаха с повече от 20 процента. За последно спадът на цените беше толкова силен през 2018 г., отбелязва Георги Стефанов в своя коментар.

Цените на фотоволтаичните модули паднаха значително през юли 2023 г. Това става ясно от ценовата разлика на фотоволтаичните модули, която фотоволтаик.бг представя с оглед на актуалните промени на пазара за соларна енергия. „Не се вижда край на понижаването на цената в скоро време, тъй като търсенето на фотоволтаични системи напоследък намаля значително.“, казва Георги Стефанов, Консултант на Фотоволтаични Централи.

Търсенето на фотоволтаици отново достигна пика си?

Този месец цените на модулите паднаха значително навсякъде. В зависимост от степента на ефективност и качество, цените се понижиха с 5 до 7 процента спрямо предходния месец, което означава, че всички стойности са паднали с поне 18-20 процента от началото на годината. Ако погледнете последните 12 месеца, можете дори да видите спад на цената средно с до 30 процента. За последно се наблюдаваше толкова рязък спад на цените през 2018 г. Цената за батерии и инвертори на световния пазар също се понижава значително. Тук ще обясня причините за това…

Миналата година имаше бум в търсенето и много големи затруднения с набавянето на търсените количества. Доставките на азиатските производители закъсняваха непрекъснато, което силно затормози набавянето на нужните материали, конструкции и компоненти, което от друга страна също повлия негативно в доверието на крайните клиенти, които търсеха фирма за монтаж на фотоволтаична електроцентрала за лично ползване.

От друга страна – сега има силно пренасищане на пазара, което принуждава производителите да разчистват вече остарялата технология на предишната си стока, докато по-богатите домакинства се интересуват само от най-новите технологии. Т.е. вече остарялата технология на соларните панели с по-ниска мощност като 400-405-410Wp се предлагат актуално, макар и на пазара да се предлагат 420Wp, 430Wp, 435Wp панели, които да осигуряват една идея по-висока производителност. Въпреки това монтажните фирми, които вече са напълнили складовете си с материали в наличност не могат да предложат от по-новите фотоволтаични панели, преди да са продали актуалните си наличности.

Така се получава един омагьосан кръг, в който потребителите, които планират скорошна покупка на фотоволтаична централа за собствени нужди се образоват с най-новата информация, която излиза на пазара, като имат възможността да бъдат доста избирателни в своите нужди. От другата страна се намира непрекъснато нарастващият брой нови фирми за монтаж на соларни системи, с което цената на пазара започва да се подбива, когато става дума за доставка и монтаж. Не на последно място е въпросът за батерията – според актуалното потребление на едно домакинство може да се каже, че ако потреблението е поне 3800-4000kWh на годишна база си заслужава набавянето на батерия за системата. Батерията като част от една фотоволтаична инсталация позволява оптималното съхранение на ограничени капацитети произведени излишъци от електрическа енергия, която не е продадена на електроразпределителната мрежа, а чака в готовност да бъде потребявана от електроуреди в системата на домашната мрежа.

Колкото по-голямо е количеството на потребяваната електроенергия на годишна база, толкова повече си заслужава използването на по-голям капацитет батерия и по-голяма фотоволтаична система с повече панели.

В случай, че имате желание да получите БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ КЛИКНЕТЕ ТУК