Френска енергийна компания инвестира в Турция

0
46
соларна централа на промишлено помещение в България
проектиране, консултация, доставка и монтаж на фотоволтаици в България

TotalEnergies от Франция създаде съвместно предприятие в Турция, като закупи 50% от Rönesans Enerji. Фирмата цели да изгради общо 1GW възобновяеми енергийни паркове за ветроенергия и слънчеви паркове в рамките на три години в Турция.

Фосилният гигант TotalEnergies продължава да се разширява в сферата на зелената енергия. Френската компания и Rönesans Holding създадоха партньорство чрез дъщерното дружество на турския конгломерат Rönesans Enerji.

Те не разкриха финансовите детайли, освен че TotalEnergies придобива 50% от фирмата. Целта на съвместното предприятие е да инсталира 1GW капацитет във ветроенергийни централи и слънчеви паркове в Турция в рамките на три години.

Rönesans Enerji има проекти в разработка за 700MW мощности във вятърна енергия, фотоволтаични паркове и батерии.

Президентът на Rönesans Holding, Ерман Иличак, добави, че групата има намерение да постигне нулеви емисии на въглерод до 2040 г. Rönesans Enerji разполага с портфолио от хидроцентрали с капацитет от 166MW, но и със свързани със слънчева и вятърна енергия проекти общо с капацитет от над 700MW. Целта й е да стане една от трите най-големи зелени енергийни компании в Турция.

Според изявлението- до 2028 г. Rönesans Enerji цели да притежава 2GW капацитет за производство на възобновяема енергия. Фирмата заяви, че ще продава енергията си директно на електроенергийния пазар или чрез договори за закупуване на енергия (PPA).

TotalEnergies цели да достигне 100GW от възобновяеми източници и системи за съхранение до 2030 г.

„С оглед на перспективите за турския пазар и качеството на възобновяемите места в страната, ние сме убедени, че това ново партньорство ще бъде още една крачка към постигането на нашата цел за успешно развитие на нашата интегрирана енергийна дейност. Изключително съм доволен, че това сътрудничество също ще допринесе за развитието на сектора за възобновяемата енергия в Турция“, заяви Стефан Мишел, президент в TotalEnergies.

Към края на март, инсталираният капацитет за производство на възобновяема електроенергия е бил 18GW. TotalEnergies обеща да достигне 35GW общ капацитет за производство от възобновяеми енергийни източници до 2025 г. и 100GW до 2030 г.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, който присъства на пресконференцията, отбеляза, че целта на Турция е да увеличи дялът на възобновяемите източници в производството на електроенергия на 65% до 2035 г. Това означава поне 3GW Фотоволтаици и 1.5GW Вятърни централи всяка година, в допълнение още 5GW в морски вятър.

Министърът призова собствениците на Rönesans Enerji да увеличат целите си от 1GW на 5GW възможно най-скоро.

По-рано, на последния търг за морски вятър в Германия, TotalEnergies спечели правото да инсталира 2GW на място в Северно море, като предложи да заплати общо 3.75 млрд. евро. Фирмата също се класира с най-високата оферта от 2.07 млрд. евро за 1GW в Балтийско море.

Компанията изкупува акциите на Total Eren от другите акционери

В други новини TotalEnergies заяви, че изкупува акциите на акционерите на Total Eren в съответствие със споразумението за създаване на френското съвместно предприятие. Тя увеличава своя дял от 29.2% на 100%.

Чистата инвестиция от 1.5 млрд. евро се превежда в предприемаческа стойност от 3.8 млрд. евро, заяви TotalEnergies. То придоби 23% акции на Total Eren през 2017 г. Фирмата заяви, че има капацитет от 3.5GW за производство на възобновяема енергия в експлоатация, както и портфолио от над 10GW проекти за соларна, вятърна, хидроелектрическа енергия и системи за съхранение в 30 страни, от които 1.2 GW са в строеж или на последен етап на разработка.

Total Eren основа фирма за своите проекти за зелен водород

Към момента фирмата има 350 MW в експлоатация или строеж в Гърция и 90 MW в експлоатация в България. Total Eren заяви, че ще извършва проектите си за зелен водород по света чрез новото си партньорство, TEH2, в което Eren Group ще притежава 20%.

Total Eren е един от победителите в първия търг за вятърна енергия в Албания, който завърши тази седмица след двугодишен процес.