Fraunhofer: референтна фабрика за доставки на водород

За да произвеждат масово горивни клетки и електролизатори, Fraunhofer IWU и индустрията работят върху референтна фабрика. Технологиите напредват.

Референтната фабрика за стекове с горивни клетки и електролизатори, внедрена от Fraunhofer IWU и индустриални партньори, напредва. Това съобщиха от Института за металорежещи машини и формоване Fraunhofer от Кемниц. Референтната фабрика „H2“, стартирана през 2022 г., има за цел да направи производството на електролизатори и горивни клетки годни за индустриално серийно производство. Съществен елемент за това е разработването на технологичен комплект с различни варианти на процеса.

Нова функция в технологичния комплект е стек, който прилага нов тип клетъчен дизайн, извлечен от дизайнерския комплект. Предишните резултати от изследванията на трите института Fraunhofer от проекта H2GIGA за водородно олово, финансиран от Федералното министерство на образованието и научните изследвания, също са включени в този пакет.

Настоящ изследователски фокус в референтната фабрика „H2“ са ефективни, високоскоростни процеси за производство на биполярни пластини. В новоразработената технология на валцуване, например, структурата на биполярната плоча се оформя от двойка ролки. Основното предимство на този метод е високата скорост на процеса, което води до значително увеличаване на броя на парчетата, икономии от мащаба и накрая до значително намаляване на разходите.

Масова мембрана за горивни клетки и електролизатори
Референтната фабрика „H2“ също се фокусира върху по-нататъшното развитие на технологията за мастиленоструен печат и последващото развитие на инсталационната технология за икономично производство на мембрани за горивни клетки и електролизери в големи количества. По-специално, фокусът е върху методите за нанасяне на покритие и последващите процеси. Например, изследователите на Fraunhofer разчитат на процеса на мастиленоструен печат. Нанасянето на платинени и иридиеви частици може да бъде прецизно разпределено и позиционирано по време на печатния процес.

Освен това, мащабируемите производствени решения и процесните вериги са от решаващо значение за успешното разрастване на пазара на електролизатори и горивни клетки. По-специално в случай на горивни клетки, съответната област на приложение поставя различни изисквания за здравина и експлоатационен живот. Производствените процеси трябва да отчитат това и да бъдат съответно адаптивни. Създаването и тестването на почти серийни прототипи за тези процеси е важна стъпка в оценката на тяхната мащабируемост. Поради тази причина концепциите за машини, разработени в референтната фабрика „H2“, са подходящи и за производство на по-малки количества. Гъвкавостта по отношение на дизайна на клетката и клетъчната химия е важна, за да можем да произвеждаме малки серии, както и големи количества.

Референтната фабрика H2 си постави за цел да бъде носител на темпото за промишленото масово производство на електролизатори и горивни клетки. Индустрията и науката гледат на себе си като на общност с добавена стойност, която работи заедно, за да осигури бързо нарастване.

20 индустриални предприятия
В референтната фабрика „H2“ индустриалните компании въвеждат своите основни компетенции във веригата на стойността и ги развиват допълнително заедно с други индустриални компании. Предвидени са три нива на участие за индустриални компании от всички сектори и размери. Началното ниво е насочено към компании, които биха искали да определят по-точно своето място във веригата на стойността и да получат ориентация чрез семинари и проучвания. На следващото ниво, експертното ниво, компаниите получават подкрепа за технологично развитие. На най-високо ниво ценностната общност осигурява материали и производството на прототипни проби. Компаниите успяха да станат част от тази общност с добавена стойност от януари 2023 г. – 20 компании вече са включени и участват активно в навлизането във водородната икономика.

ИзточникFraunhofer IWU
0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови