Слънцето е ЖИВОТ!!!

0
118
фотоволтаични панели за покрив
#фотоволтаична, #електроцентрала, #ценатанатока, #електроенергия, #инфлация, #киловатчас #електрическиток #енергийниясектор #собственелектрическиток, #електроразпределително, #дружество

Много хора не се замислят над факта, че вечерта всичко живо спи, защото денят носи животa със себе си. Всеки един слънчев лъч е поредният подарък за човечеството, с който да можем да отгледаме реколта, да нахраним семействата си и да се почувстваме живи.

Уви- в продължение на хилядолетия човечеството не е имало голямата възможност, която се отваря пред всички нас към днешен ден – да можем да се възползваме още по-пряко от дневната светлина, като я монетаризираме чрез директно производство в електрически ток.

Немалко от нас смятат, че това е излишен лукс, от който нямаме нужда, когато разполагаме с електроразпределително дружество, от което да купуваме евтина електроенергия. До кога обаче енергията ще продължи да бъде евтина е ФАКТОРЪТ „Х“, който никой не знае и много могат само да гадаят.

Трендовете показват, че човечеството ще потребява все повече и повече електроенергия, дори и в момента да не го имаме като нужда, нарастващото потребление ще ни принуди да се приспособим към обстоятелствата и сами да започнем да произвеждаме собствен електрически ток.

Като сравнение си позволяваме да дадем Германия, защото средната цена към днешна дата 23.7.2023 за киловат/час електрически ток е 0.35 EUR. Позоваваме се на повишаването на цените в последните 12 месеца след началото на енергийната криза. Тук не говорим за война между няколко държави- всичко опира чисто и просто до бавното навлизане в дълбока рецесия, която започва от енергийния сектор и постепенно обхваща цялата икономика, простирайки се към хранително-вкусовата промишленост, което ще засили нуждата от евтин енергиен ресурс.

Годишният коефициент на повишаването на цената на тока в Германия е само 3.7 процента. Въпреки това само за година цената се повиши с повече от 100% което свидетелства, че няма закономерности, към които кризите или икономическата нестабилност да могат да дадат реална статистика или гаранция какво ще се случи след 1 година. Само в България от 1.7.2023 имаме среден разтеж в цената на електроенергията с до 5%, което е ясен знак, че независимо от бавното повишаване унас- то е факт! Цената няма да бъде все така евтина!!!

Интересното е, че досега не сме чували за понижаването на цената на тока. Икономиката се развива, технологиите също. Един от малкото начини за борба с инфлацията е увеличаването на заплатите, визирайки намаляването на покупателната стойност на парите. Именно изгубването на стойността на парите и алчността на световните лидери стои в основата на нарастващата цена за всеки литър гориво и всеки киловат/час електрическа енергия.

Онези, които вече са станали горди собственици на фотоволтаична електроцентрала знаят, че тяхната инвестиция е била правилното решение. Тези, които все още се оглеждат за „правилните панели“ или „правилната марка инвертор и батерия“ обикновено вземат решение прекалено късно или решават да не направят заветната стъпка във вземането на своето решение в полза на закупуване на фотоволтаична централа за собствени нужди.

Истината е, че технологията, макар и на повече от 30 години все още е в своето начало. Онова, което следва да видим в следващите 20 години в развитието на зелената енергия ще ни накара да останем с отворена уста. Дотогава единственото, което можем да направим е да решим, дали искаме да вземем тези 20 години в наша полза и да бъдем част от енергийната промяна на Европа или да бъдем в нервно очакване на още по-висока инфлация.

Автор: Екипът на www.Fotovoltaik.bg