ESCM: Използвайте фондовете на ЕС за местни фотоволтаични фабрики сега

Асоциацията за соларно производство EMSC призовава страните-членки на ЕС бързо да използват средствата, отпуснати от ЕС, за изграждане на фотоволтаични мощности. Държавите трябва да представят съответните инвестиции на ЕС до края на април.

За да могат бързо да се създадат фотоволтаични фабрики в Европа, Европейският съвет за производство на слънчева енергия (ESMC) призовава държавите-членки на ЕС да отпуснат средства бързо. Държавите биха могли да вземат тези средства от програмата REPowerEU, която в момента изпълняват като част от националните планове за възстановяване и устойчивост. В средата на март 2023 г. ЕС прие Закона за нулевата мрежа за индустрията за създаване на фотоволтаични фабрики. По принцип това позволява на отделните държави да изградят фотоволтаични мощности.

Държавите трябва да представят планове до края на април
По-конкретно, ESMC призовава държавите-членки на ЕС да не пропускат възможността да създадат конкурентни заводи за производство на PV сега. В същото време те биха могли да стимулират икономиката си чрез грантове на REPowerEU за фотоволтаичните производствени индустрии. Асоциацията също така приветства текущите дискусии в няколко държави членки относно използването на финансиране от REPowerEU за фотоволтаично производство. В същото време обаче той призова незабавно да се вземат смели мерки. Защото сега е важно да се планира съответното финансиране в ревизираните планове за икономически стимули и устойчивост, които държавите трябва да представят на Европейската комисия до края на април.

В началото на март ESMC поиска с индивидуални писма всички страни членки на ЕС да осигурят финансиране за фотоволтаично производство от бюджета на REPowerEU от 20 милиарда евро. Комуникацията с представителите на правителството показа, че има различни виждания за финансирането на фотоволтаичното производство в страните членки на ЕС. Някои държави-членки не са обмислили такова финансиране, разчитайки на вече планирано финансиране за внедряването на енергия от възобновяеми източници. За разлика от тях други държави-членки преразгледаха позицията си и признаха потенциалните ползи от подкрепата за фотоволтаичното производство.

Членовете на ЕС трябва да действат сега, за да постигнат заводските цели за 2025 г
Европейската комисия, заедно с European PV Industry Alliance, преследват амбициозни планове за местно фотоволтаично производство. Тя иска да изгради 30 гигавата (GW) фотоволтаични производствени мощности по цялата фотоволтаична верига до 2025 г. Европейската асоциация на соларната индустрия ESIA в момента работи върху подробности, които ще бъдат представени през следващите няколко месеца. Засега обаче няма отделни финансови инструменти за това. Следователно финансирането като част от националните планове за възстановяване и устойчивост на държавите-членки е най-прекият и най-лесният вариант за осигуряване на бързо разширяване на европейския фотоволтаичен производствен капацитет без забавяне. Обратно, съществува риск плановете да се провалят до 2025 г., ако страните членки не използват тази възможност.

Със Закона за нулевата нетна индустрия Европейската комисия даде възможност на отделните държави да подкрепят своята фотоволтаична производствена индустрия с финансова помощ. Така те биха могли да допринесат с 15-35% от капиталовите разходи за големите компании. За средни фирми се допускат 25-45%, за малки фирми 35-55%. Данъчните облекчения, заемите или гаранциите могат да бъдат до 20-40% за големи компании (за средни компании 30-50%, за малки компании 40-60%) в зависимост от областта на развитие на бизнеса.

ИзточникESMC
0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови