Шведски университет: Еко-рециклиране на тънкослойни слънчеви клетки

Изследователи от университета Chambers в Швеция са разработили екологично чист метод за възстановяване на ценни метали от тънкослойни клетки CIGS. Например, среброто се възстановява чрез излугване.

В Chambers University of Technology в Швеция изследователи са разработили нов екологичен метод за рециклиране на тънкослойни слънчеви клетки. Както съобщи изследователската институция, това засяга клетките на CIGS. Те се състоят от мед, индий, галий и селен и също имат значителна част от сребро.

Проблемът досега беше, че имаше много малко ефективни методи за рециклиране на слънчеви клетки за възстановяване на ценните метали. С нарастващите количества обаче е важно както икономически, така и екологично да се отделят привлекателните метали от другите материали.

„От решаващо значение е да се премахнат примесите и да се рециклират, така че материалът отново да бъде възможно най-чист“, казва Йоана Текнеци, докторант в катедрата по химия и химическо инженерство, която заедно с Бурчак Ебин и Стелан Холгерсон публикуваха нови резултати в списанието Solar Energy Materials and Solar Cells. Предишните методи използват висока температура и големи количества химикали. Това обаче са скъпи и неблагоприятни за околната среда процеси.

Сега изследователите са избрали различен подход. Първо, те анализират слънчевите клетки по отношение на материал, химичен състав, размер на частиците и дебелина. След това ги поставят в съд с киселинен разтвор при сравнително ниска температура. В допълнение, киселинният разтвор се премества. Този процес се нарича излугване.

Анализът оценява ефективността на излугването и химичните реакции. Различните метали се излугват по различно време. Това означава, че процесът може да бъде спрян преди всички метали да започнат да се разтварят, което от своя страна допринася за по-висока чистота.

Когато излугването приключи, желаните метали присъстват в разтвора под формата на йони и могат лесно да бъдат пречистени за повторна употреба в производството на нови слънчеви клетки.

0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови