Agora Energiewende предлага мерки за ускоряване на разширяването на вятърната енергия на сушата

Agora Energiewende представи импулсен документ, който има за цел да покаже кои мерки могат да бъдат използвани за привеждане на разширяването на вятърната енергия на сушата в Германия.

За да се затвори празнината в разширяването на вятъра на сушата и да се постигне целта за 2030 г., е необходим пакет за ускоряване в допълнение към мерките, които в момента се обсъждат във федералното правителство. В нов импулсен документ Agora Energiewende представя 15 мерки, които могат да имат краткосрочен, среден и дългосрочен ефект и по същество са насочени към ускоряване на процесите на разработване на проекти и осигуряване на достатъчно пространство за разширяване на вятърната енергия.

„С незабавен ефект климатичните цели изискват учетворяване на годишното разрастване на вятърната енергия на сушата“, казва Симон Мюлер, директор на Agora Energiewende Германия. Въпреки това наскоро представеният проект на крайъгълните камъни на стратегията за вятърна енергия на сушата остава твърде неясен, за да предизвика динамиката на разширяване, която сега е спешно необходима. „За да се преодолее кризата с разширяването на вятърната енергия на сушата, федералното правителство сега трябва да предприеме надеждни мерки за ускоряване на процеса и осигуряване на достатъчно пространство. В същото време вятърната индустрия се нуждае от ясен ангажимент за постоянно увеличаване на капацитета.“

Елиминирайте натрупаните строителни проекти в краткосрочен план
В краткосрочен план около пет гигавата вятърна енергия могат да бъдат свързани към мрежата чрез реализиране на проекти, които в момента са блокирани и готови за строителство. Това вече съответства на половината от разширяването на около 10 гигавата вятърна енергия, необходимо до 2024 г. В допълнение, инструментите, които защитават разработчиците на проекти срещу масивни увеличения на цените в нестабилната пазарна ситуация, могат да имат ускоряващ ефект. Те включват например разпоредби относно връщането на договори, които вече са възложени, в комбинация с възможност за участие в следващия кръг от търгове. Променен регламент за неустойки за плащане (неустойка) в случай на забавяне на проекти също би позволил на разработчиците на проекти да завършат строителни проекти, засегнати от затруднения в доставката, без да бъдат санкционирани. Опростяването на разрешителните за тежкотоварни превози също е ефективна мярка за пускане на готовите за строителство заводи онлайн в кратки срокове.

Agora Energiewende: Ускорени процедури за увеличаване на разширяването на вятърната енергия до 2026 г.
Agora Energiewende вярва, че за да се намали наполовина времето от началото на проекта до пускането в експлоатация на вятърна турбина от осем на четири години в средносрочен план, сега трябва да се определи курсът. Основен лост за това е ясното разграничаване на вятърната енергия и природозащитните зони. За тази цел трябва да се консолидира временният регламент на ЕС за извънредни ситуации. За да се развият бързо допълнителни площи, трябва да се отворят търговски и специални строителни зони за производство на вятърна енергия и на общините трябва да се даде повече свобода при определянето на зони. До 2026 г. ще е необходимо и съкращаване на отделните стъпки на проекта. Това включва намаляване на усилията за тестване в процеса на одобрение, например по отношение на въпросите, свързани със защитата на паметниците, и позволяване на ранно започване на изграждането на вятърни турбини, преди да приключи процесът на одобрение.

Проучването „Попътен вятър за климатична неутралност: 15 мерки за ускорено разпространение на вятърната енергия на сушата“ можете да намерите на тази връзка.

ИзточникAgora Energiewende
0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови