Направи си сам фотоволтаика!

0
384
Photovoltaic system on a rooftop of a house.
#Новини #за #Фотоволтаици #Монтаж #и #Инсталация #Соларни #Централи

Колко трудно трябва да е сами да извършим монтажа на фотоволтаичната централа на нашият покрив?

Когато говорим за фотоволтаична система за дома- немалко от вас са се замисляли сами да се погрижат за монтажа и инсталацията… Не е нужно да си българин, за да мислиш бюджетно за добствения си фотоволтаичен проект.

Немалко са германците, които сами предпочитат да изградят своят проект, започвайки от закупуването на нужните компоненти като инвертор, батерия, закрепваща конструкция, кабели и свързващи елементи и фотоволтаични модули. За да може цената на личният енергиен проект да излезе по-ниска, потребителите разбиват все по-често разходите, като търсят да наемат фирма, която да бъде отговорна единствено за монтажната дейност и отделен електромайстор, въвеждащ системата в експоатация.

Причината за всичко това? – Разлика в цените на доставчиците, а също така и подбиване на пазара от фирмите, които нямат достатъчно работа и поръчки.

Не е тайна, че в последно време фирмите за монтаж на фотоволтаични централи станаха повече и ще стават още повече…

Търсенето определя предлагането

За да не вземете грешно решение във Вашият избор на фирма за монтаж и инсталация на фотоволтаични системи и технологии бъдете сигурни, че избраните от Вас са отговорни на регионално ниво и предлагат средни за пазара цени.

Ако цената, която бива предлагана от фирмата е ниска или прекалено ниска това може да бъде червен флаг, че нейният фалит е възможен, а с това и невъзможност да получите заложеният по българското законодателство гаранционен срок от 5 години.

Ако имате страх от високото, не се качвайте на покрива!!

Иначе казано- който го е страх от мечки – не ходи в гората. Ако страдата от страх от високото по-добре не рискувайте в опити да извършвате монтажа на собствената си соларна централа! Нека не забравяме, че хората, които работят на покривите са обучени за това! Понякога е по-добре да платите, но да останете в безопасност!

Четете малкият шрифт!!

Тъй като на пазара изникват непрекъснато нови фирми, не бихме Ви препоръчали да дадете капаро преди инсталацията на фотоволтаичната ви система. За да избегнете възможни измами или опити за такива – си осигурявате гаранцията чрез двустранно подписване на договор за ДОСТАВКА И МОНТАЖ на фотоволтаичната система, а също така и СВЪРЗВАНЕ към електрическата мрежа. Друга възможност за взаимен компромис е доставка на всички материали по договор, заплащане на 50% от стойността на централата по договор и след приключването монтажа и инсталацията – заплащането на останалите 50%. По този начин и клиента и доставчика са на сигурната страна на закона.

Не забравяйте да препоръчате Вашият солатьор на своите приятели, роднини и познати!

Тъй като живеем във времена на интензивен обмен на опит най-добрата награда за всяка добре свършена работа ще си остане препоръката! Когато сте доволни от добре свършената работа- възнаградете я с препоръка пред близки и приятели!! За да бъдете максимално справедливи спрямо фирмата, която Ви е свършила работа- не казвайте, че работят евтино. Всеки обект има своите особенности и съответно своите плюсове и минуси, рефлектиращи на крайната цена.

Ако смятата, че статията Ви е харесала или може да бъде от полза на някого – споделете я! По този начин Вие ни помагате много!

Благодарим!