Край на евтиния ток: Франция вдига цените!

Във Франция използването на ядрена енергия ще стане значително по-скъпо, тъй като правителството и енергийният доставчик EDF се съгласяват на увеличение на цените с две трети. Това е резултат от високите разходи за изграждане на нови атомни електроцентрали и удължаване на времето за експлоатация. Досега Франция се смяташе за страна с евтина електроенергия поради големия си ядрен парк.

Цените на електроенергията там обаче бяха поддържани изкуствено ниски. Тази практика сега ще бъде прекратена, тъй като ограничените цени на ядрената енергия ще бъдат увеличени с 67 процента от 2026 г.

Правителството и EDF са се споразумели за това. Остава обаче под въпрос дали това увеличение ще бъде достатъчно, за да покрие разходите за експлоатация на атомните електроцентрали и да финансира планираната серия от нови реактори. Европейският съюз предприе мерки за защита на потребителите от резки колебания в цените на електроенергията.

След драстичните увеличения на цените на електроенергията през 2022 г. Европейският парламент и представители на държавите от ЕС се споразумяха за реформа на пазара на електроенергия, която има за цел да стабилизира цените и в същото време да насърчи разширяването на възобновяемите енергийни източници. Това споразумение все още трябва да бъде официално потвърдено от Европейския парламент и държавите-членки, преди да влезе в сила. Необходимостта от тази реформа беше подчертана от рязко покачващите се цени на газа в резултат на агресивната война на Русия в Украйна и повредата на около половината от атомните електроцентрали на Франция.

1 коментар

  1. Вероятно това ще рефлектира на цените на крайните потребители и в Източна Европа..

коментарите са затворени.

0 out of 5

Още по темата

608Феноветекато
90последователиследвам
396последователиследвам
- КЛИКНИ НА КАРТИНКАТА -spot_img

Най- нови