Кражба на Фотоволтаици!

0
110
кражба на фотоволтаици
#новини #фотоволтаици #фотоволтаик #панели #монтаж #монтажфотоволтаици #програмазаразвитие #електроцентрала

Не само соларните панели, но кабелите и особено инверторите са желана крадена стока. Имуществените щети, причинени от кражба с взлом в соларен парк, могат бързо да достигнат до 100 000 евро.

Когато слънцето залезе вечер, на фотоволтаичното поле става тихо. Спира бръмченето на инверторите (преобразуват постоянния ток от таблата в променлив). Защото без слънце не се генерира енергия. Но това не означава, че между таблата, които стоят в дълги редици на терена, ще бъде наистина тихо.

Тук-там няколко заека подскачат през нощта, а елени обикалят полята. Понякога семейство диви свине минава през редиците от слънчеви клетки. И тогава има такива, които се опитват да демонтират отделни панели или инвертори. Подобни кражби вече не са рядкост.

Случаите зачестяват…

В Германия, например, 20 инвертора бяха откраднати от соларен парк във Витсток през януари. Щетите са за около 50 000 евро. Инвертори бяха откраднати и от соларния парк Zepel през януари. Щетите са за около 70 000 евро. Кабелни барабани и аварийни електрически генератори бяха желани от крадци в соларния парк Atzendorf. Кражбата на 40 инвертора от соларния парк Glaubitz през март причини щети за около 100 000 евро.

„В Австрия този проблем все още е сравнително нов“, казва Рене Щайнкелнер, основател на компанията за технологии за сигурност Styx. Но в тази страна също е имало инциденти. През 2018 г. около 160 соларни модула бяха откраднати от фотоволтаичния парк на Wien-Energie в Гунтрамсдорф. Щетите тогава са за 40 000 евро. В Хорн през същата година са откраднати 273 панела от екопарк. Щетите са за 50 000 евро.

През Източна Европа и към Африка…

Според Щайнкелнер кражбите от този вид сега са на дневен ред в международен план. Откраднатите панели и инвертори бързо се препродават и често се озовават в Африка през Източна Европа. „Заводите в Италия и Испания често биват ограбвани, там проблемът е голям“, казва Щайнкелнер.

Те са професионални банди, специализирани в кражбата на тези материали. Ако не откриете, че крадците са получили достъп до сайта, вече сте загубили. Защо? Това показва местна проверка в Спилбърг.

В този град в Щирия – на около два километра от Red Bull Ring и само на около един километър от площадката на Eurofighter – компанията за технологии за безопасност Styx управлява тестова площадка. Там отново и отново се тестват различни камерни системи.

Между март и май в Спилбърг се проведе най-подробният тест на инсталациите за сигурност в Европа досега. За да забележите бързо нарушителите, трябва да ги хванете, докато се опитват да преминат разстоянието от защитната бариера – като защитна ограда – до първия панел. Тук те се забелязват най-лесно.

Едва забележимо…

Ако извършителите са успели да преодолеят това разстояние, кражбите обикновено стават незабелязани. Панелите се демонтират, полагат се на земята, завързват се с въжета и бавно се издърпват навън от съучастници, стоящи зад оградата.

За охранител, който седи пред много екрани през нощта и наблюдава няколко системи едновременно, тези движения на земята често са едва забележими. Ако извършителите имат плячката си и бъдат разпознати, когато напуснат полето, обикновено е твърде късно: никоя служба за сигурност не може да бъде на място толкова бързо, колкото са в колата за бягство. По отношение на тази така наречена защита на периметъра – т.е. лентата, която се наблюдава – има един вид съответствие между технологията и хората.

От една страна камерите стават все по-добри и по-добри. Те осигуряват цялостни снимки, топлинни изображения, инфрачервени снимки, реагират на светлинните условия, мащабират и панорамират. Но и извършителите постоянно се учат.

Те често се движат много бавно към панелите. Пълзят или се търкалят по земята. На извършителите им отнема много време, за да стигнат до панелите. Те се държат възможно най-незабележимо, така че камерите да не задействат аларма. Ако камерите трябваше да реагират и на най-малкото движение, всяка птица, която скача в полето или всяко листо, което се развява от вятъра, ще доведе до фалшиви аларми. Това би могло да доведе до пропускането на истински аларми. „Интелигентността на системата за сигурност се крие в софтуера и функцията за анализ“, казва заклетият експерт Маркус Пиендл. Колкото по-фино софтуерът е съобразен с нуждите на съответната защита, толкова по-добре се показват алармите. Така че също зависи от оператора на соларния парк колко фино ще интерпретира контрола.

На този ден Пиендл документира точно кога коя камера на кое движение реагира. Не всяка система задейства едни и същи сигнали. Това е също толкова важна информация за производителите на видеокамери, колкото и за техните клиенти. Високи разходи са направени и за технологията за безопасност. Ето защо важен елемент е колко силна е защитата и в кой ценови диапазон се намира.

Пълзи и се търкаля…

Тестовете се провеждат през деня и през нощта, при различни метеорологични условия и условия на осветеност. Колегата на Пиендл е на полето този ден. Върви, пълзи и се търкаля към фотоволтаиците час след час. Понякога ходи изправен, понякога пълзи на четири крака. Понякога по-бавно, понякога по-бързо. Камуфлира се с клони, преоблича се. Защото вече има текстил, който не се записва добре от определени камери. Извършителите вече могат да го използват, за да се маскират много добре.

Доколко фойерверките, димните гранати в различни цветове или пяната на пожарогасител могат да надхитрят камерите зависи, както вече споменахме, от съответната технология и софтуер. „Тестовете са и за достигане на пределите на камерите“, казва Пиендл.

Експертите имат със себе си голям куфар за реквизит. Очевидно няма нищо, до което извършителите вече да не са се опитали да получат достъп незабелязано. Това обяснява защо колегата на Пиендл се промъква през поляната на четири крака през нощта, носейки маска на диво прасе. Една добра система обаче може да разпознае, че тук пропорциите на тялото не са правилни.

Според Щайнкелнер фактът, че кражбите във фотоволтаични полета са се увеличили значително от началото на годината, се дължи и на облекчаването на пандемията. През предходната година засиленият граничен контрол и локдауните също удържаха крадците. Повишените цени на медните проводници обаче отново ги поблазниха. Затова в момента кабелите са на първо място в списъка с крадени вещи.

Ако извършителите бъдат разпознати, когато влизат с взлом, има няколко възможности. Светлината може да бъде включена, за да възпира крадците. Можете да ги алармирате чрез монтираните високоговорители в парка. Пристигат охранителни екипи или полиция и задържат извършителите на място.

В допълнение към камерите, дронове, които са безопасно прибрани на полето, също се тестват по-интензивно за вторичен мониторинг. Дроновете вече са толкова тихи, че не биха били чути от извършителите в случая, но те не предоставят точни изображения. Сензори за ограда, системи за откриване на земята и радарни системи също се тестват.

Разходи и щети…

Колкото по-добре е осигурен един соларен парк, толкова по-малко ще бъдат щетите. Но защитата от камери, софтуер и компании за сигурност струва пари. Около 100 000 евро начални разходи са свързани с комбинация от камери и наземни сензори. Има и три до пет процента оперативни разходи. Но щетите са много големи също толкова бързо. Средната кражба с взлом продължава от три до пет часа. През това време участващите обикновено пет до осем души могат да причинят значителни щети. Ето защо застрахователните компании вече изискват определени стандарти за сигурност, преди да застраховат поле.

Автор на статията е Bettina Pfluger