Зима при ВЕИ централите

0
1003
фотоволтаици, почистени от сняг
фотоволтаични панели, почистени след обилен снеговалеж

На много от нас започва да ни става ясно, че да бъдеш енергонезависим е като приказка, която съществува в нашите най-оптимистични представи.

Задоволяването на пълният капацитет на нашите енергийни нужди е все още непостижима цел, тъй като технологиите не са достигнали своето върховно ниво. Поликристалин, Монокристалин… и кой знае още през колко нива на преобразуване на дневната светлина трябва да преминем, за да реализираме оптималните потенциали на електроенергията като количество, способно да задоволи битовите ни потребности.

Тъй като още през Септември 2023 беше докладвано от световните информационни агенции, че в европейските складови бази има повече от 65 Гигавата фотоволтаични панели, които очакват да намерят своите нови купувачи, можем да изхождаме от значителното понижаване на цените и при останалите компоненти.

Точно така… Соларните модули не са единствените градивни елементи, старателно сортирани в складовете, събирайки два пръста прах в очакване да бъде намерен пазар за тях. Инвертори, батерии и конструкции – всичко това, което липсваше миналата година през Септември, Октомври и Ноември 2022 – сега е произведено в прекомерни количества.

Производителите на ВЕИ компоненти от своя страна не го намират за голям проблем, продължавайки да се съсредоточават върху осъвършенстването на технологията. И докато продуктите от „стария сезон“ прашлясват, новите търпят същото стремглаво понижение в цената, а като краен продукт поевтинява и труда на монтажните фирми. Следствие на занижените цени за материал е логичното водене до понижаването на работната ставка за монтажа на всеки един компонент.

Небезизвестен факт е, че в сферата на труд – цената на монтажа на един елемент по-често е пропорционална на пазарната цена на самият продукт, който ще бъде монтиран.

Иначе казано – ЕВТИНИ ФОТОВОЛТАИЦИ – ЕВТИН ТРУД…
Някои специалисти биха казали – окей, ама без мен! – Бъдете спокойни, гладни винаги ще има… Така че фотоволтаиците ще продължат своето развитие, но пазара ще позволи само на най-стабилните и конкурентноспособни фирми да оцелеят в дългия маратон.

За да бъдете сигурни, че можете да разчитате на гаранцията от производител заложете на доказана марка на пазара, която е способна да Ви предостави и допълнителна гаранция срещу заплащане.
Същото важи и при фирмите инсталатори – интересувайте се от рейтинга на въпросната фирма, за да бъдете сигурни в надеждността на предлаганата от тях услуга. По този начин се застраховате от измамите на мними фирми с пишман специалисти, които не само Ви вземат парите напред, но и в крайна сметка не получавате нищо насреща. Именно такива фирми и лица бяха докладвани в началото на Декември по БТВ Новините и НОВА.