Германия стопява субсидиите за 24часа

0
352
Новини за Фотоволтаици, Монтаж на Фотоволтаици, Фотоволтаик.бг
Новини за Фотоволтаици, Монтаж на Фотоволтаици, Фотоволтаик.бг

Програмата 442 на KfW – слънчева енергия за електрически автомобили стартира едва вчера.

В първия ден сайтът на KfW съобщи, че сървърът е претоварен. Сега той гласи: „Моля, не подавайте повече заявления – финансирането е изчерпано“.

KfW обаче уточни в доклад, разпространен чрез обичайните прес-агенции:

„Средствата, предоставени от Федералното министерство на цифровите технологии и транспорта (BMDV) за 2023 г., възлизащи на 300 милиона евро, са изчерпани. С тях вече са одобрени 33 000 заявления за финансиране – въпреки техническите забавяния междувременно. Това води до среден размер на финансиране от 9 090 евро.“

Бързото изчерпване на програмата със сигурност беше очаквано. До 10 200 евро, индивидуалната сума за финансиране, изплатена от KfW, беше щедра.

Общият бюджет за финансиране на соларната програма е само 500 милиона евро. Според tagesschau.de останалите 200 милиона евро ще последват следващата година. KFW 442 работи ли отново? KfW обикновено заявява, че програмата може да започне отново, ако федералното правителство отново предостави пари. В този случай заинтересованите страни ще бъдат информирани чрез бюлетина на KfW, за който можете да се абонирате тук. За инсталирането на фотоволтаични системи KfW се позовава на програмата „Възобновяеми енергийни източници – Стандарт“. Това предлага заем с ниска лихва. Германската асоциация на соларната индустрия (BSW) също „не беше изненадана“ от големия интерес. През първата половина на годината търсенето на слънчеви енергийни системи се е увеличило повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Според проучване на BSW сред инсталатори на слънчева енергия, около 78 процента от купувачите на фотоволтаичен покрив също биха инсталирали система за съхранение на слънчева енергия, а 42 процента биха инсталирали wallbox, за да зареждат своя собствен електрически автомобил със зелено електричество. Федералната асоциация на слънчевата индустрия се опитва да ограничи щетите Според BSW закупуването на електрически автомобил като цяло ще продължи да бъде интересно и полезно, особено в комбинация с вашата собствена слънчева система, дори след изтичане на финансирането от KfW 442. Асоциацията не загатва, дали ще има ново издание на финансирането на слънчевата бензиностанция. Той препоръчва на собствениците на имоти да търсят съвет от специализирани фирми, включително и по отношение на икономическата изгодност. Въпреки това, ако потребителите чакат отново на субсидии, то те няма да бъдат повече от общо 200 милиона евро.

Програмата за финансиране на фотоволтаици беше дългоочаквана възможност, от която можаха да се възползват само най-бързите и организирани собственици на еднофамилни къщи.

Прочети тук условията за кандидатстване за безвъзмездна субсидия.